Голова районної ради
Науменко Юрій Михайлович

Грибна пора. Будьте обачними!

    Гриби - традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. Разом з тим, варто пам'ятати, що це дарунок лісу, який може призвести до отруєння, а іноді - й смерті. Кожному відомо, якого лиха може накоїти навіть один-однісінький отруйний гриб, що випадково опинився серед сотень їстівних.

      Отруєння організму викликають токсини-алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

     З початку року по Україні зареєстровано 13 випадків отруєння дикорослими грибами. Захворіло 14 осіб, з яких 4 були діти. Летальних випадків не зареєстровано.

     Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить про те, що більшість отруєнь зумовлені вживанням грибів з порушенням вимог технології їх приготування в домашніх умовах.

     Основними причинами отруєння грибами є:

 -    вживання отруйних грибів;

 -  вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників);

 -   вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

 -   порушення технології приготування, особливо консервованих грибів.

    Основними симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Симптоми отруєння можуть з’явитися протягом доби. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

    Зметою недопущення виникнення отруєнь грибами дотримуватись наступних правил:

  • не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;
  • ніколи не кладіть у кошик гриби, які не знаєте. Остерігайтесь пластинчатих грибів;
  • не збирайте старі, перезрілі або молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
  • під час посухи гриби краще не збирати взагалі, адже у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду та накопичує токсини;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів;
  • суворо дотримуйтесь вимог технології приготування грибів: відібрані гриби спочатку промийте, вимочіть та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин;
  • краще відмовитись від споживання дикорослих грибів;
  • готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
  • суворо дотримуйтесь правил консервування грибів, адже порушення цих правил може викликати важке захворювання –ботулізм;
  • гриби - не дитяча їжа, не давайте грибних страв малолітнім дітям. Вагітним та жінкам, що годують груддю також варто відмовитись від грибних страв.

  Якщо вже трапилася біда і ви почуваєте себе погано або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких - викличте швидку медичну допомогу. Одночасно, не очікуючи її прибуття, промийте шлунок потерпілого: дайте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, викликати блювоту допоможе натиснення пальцем на корінь язика, коли промивні води стануть чистими - дайте активоване вугілля (1 пігулка на 10 кілограмів ваги). Після надання першої допомоги дайте випити потерпілому міцний чай або підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс.

         Будьте обачними та бережіть себе!

Липовецьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Повернутись