Голова районної ради
Науменко Юрій Михайлович

Як не захворіти на сальмонельоз

      Сальмонельоз – це гостре інфекційне кишкове захворювання, джерелом інфекції можуть бути яйця птахів, м’ясо тварин, птахів, риба та люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії. Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатися, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних, холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-6 годин перетворюється на масивне забруднення.

      Перші ознаки сальмонельозу з`являються вже через кілька годин після зараження. Інкубаційний період захворювання може займати час від 2-8 годин до 3 діб і більше.

      У людини підвищується температура тіла до 38-39˚ С, виникає головний біль, слабкість,біль у животі, нудота, багаторазова блювота, масивні рідкі  випорожнення з домішками слизу (можуть бути без патологічних домішок, або зеленого кольору) до 10-15 разів на добу. Також можливе бактеріоносійство збудника без клінічних ознак хвороби, коли в здорової людини виділяються  бактерії протягом  тривалого періоду -від 15 діб  до 3-х місяців.

       Профілактика захворювань сальмонельозом та іншими гострими кишковими інфекціями не дуже складна і доступна для всіх:

  • сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо;
  • яйця перед вживанням слід ретельно вимити;
  • теплі страви з сирих яєць необхідно вжити протягом перших двох годин після приготування, а холодні - зберігати в холодильнику не більше доби;
  • розморожувати кури слід в холодильнику;
  • при приготуванні страв із птиці, не торкайтеся до інших продуктів;
  • м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
  • страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
  • для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після використання обдавати окропом;
  • дотримуватись на кухні взірцевої чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
  • необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки з милом;
  • не допускати змішування свіжо приготовленої страви із її залишками попереднього дня;
  • не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
  • під час поїздок не споживати швидкопсувні продукти: салати зі сметаною або майонезом, кремові вироби.

 

Будьте уважними, бережіть себе і своїх близьких!

 

Липовецьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Повернутись